Frågor & svar

Hur fungerar klimatmärkning av resor?

Utsläpp räknas fram med Travel CO2s utsläppsberäkningsverktyg. Information om sträckor, övernattningar, fordon och drivmedel matas in av researrangören och granskas ej av Travel CO2 eller extern part. Märkningens utsläppsvärden beskriver en generell genomsnittlig resa med de aktuella specifikationerna. De exakta utsläppen kan variera och beror också på andra faktorer som exempelvis beläggningsgrad på bussar och flyg eller fordonsmodell.

Märkningen innebär i sig inte att resan har låga klimatpåverkande utsläpp utan är bara en presentation av de utsläpp som uppstår.

Hur beräknas utsläppen?

Våra klimatberäkningar är baserade på den senaste forskningen vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg och Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Ladda ner vår metodrapport för detaljerad information. Du kan också läsa en förenklad förklaring av beräkningsgrunden.

Vad kostar klimatmärkning?

Det är gratis att testa vår tjänst och skapa 1 märkning. Vill ni sedan gå vidare och skapa märkningar för fler resor baseras årsavgiften på företagets omsättning. Årsavgiften ger tillgång till vårt verktyg och möjlighet att skapa, bädda in, dela och ladda ner så många märkningar ni önskar. Läs mer om våra priser här.

Hur aktiverar jag mitt konto för att kunna skapa fler märkningar?

När ert konto är skapat, skicka ett mail till oss med er faktura-adress och information om er omsättning under förra året så aktiverar vi ert konto för obegränsat antal märkningar.

Varför inkluderas inte utsläpp från mat?

Mat inkluderas inte i vår märkning eftersom du äter oavsett om du är på resa eller hemma.

Kan jag visa klimatutsläpp på mitt eget sätt?

Kontakta oss om du vill presentera klimatdata från resor på något annat sätt så kan vi hjälpa till med specialanpassade presentationsformer utifrån er grafiska profil.

Går det att automatisera eller integrera skapandet av klimatmärkningar i våra system?

Vi har ett API som går att använda för att skapa klimatmärkningar. Kontakta oss för mer information.


Visa världen att ni är en del av klimatlösningen

Till år 2050 behöver våra årliga utsläpp av växthusgaser minska från dagens ca 9 000 kg CO2 per person till max 2 000 kg. Det är ungefär lika mycket utsläpp som en enda flygresa tur och retur mellan Sverige och USA orsakar, men en tågresa till Paris och hem igen släpper ut mindre än 100 kg CO2.

Att välja rätt resmål och transportmedel är avgörande för klimatet. Är ni redo att hjälpa era kunder att göra klimatsmarta vägval?